Reklam

Cüceler Mağarasını Duymuş Muydunuz ?

 Cüceler Mağarası ve Hikayesi

Sapadere Kanyonuna giderken başınıza gelebilecek en güzel bonus "Cüceler Mağarası"       


Türkiye'de bulunan ve gördüğüm mağaralar içerisinde kesinlikle ilk üçe girebilecek güzellik ve özelliklerde. 

Antalya mağaralar bakımından altınlarla dolu bir sandık gibi. Türkiye'de 1100 mağara incelenen mağara var ve bunlardan 500 tanesi Antalya'da yer alıyor. Bu sayısal veriyle de gerçekten mağara cenneti diyebiliriz Antalya için.

Bilinen ve popüler olan mağaraların çoğundan daha orjinal bir aurası bulunuyor Cüceler Mağarasının. 

Alanya'ya 37 km uzaklıkta bulunan ve Sapadere Kanyonu gidiş yönünde bulunan Tırılar Köyünde yer alan Cüceler Mağarası 2012 yılında turizme kazandırılmıştır. Mağaranın oluşumuna bakıldığında mağaranın 10 ila 15 bin yılda oluştuğu düşünülen sarkıt ve dikitleri bulunmaktadır. Bu sarkıt ve dikitlerin oluşturduğu renkler ve şekiller festival tadında renk cümbüşlerine sahip. Mağaranın toplam uzunluğu 155 metre, gezilebilecek bu alan ilerleyen zamanlarda 250 metreye çıkarılması planlanıyor. 

Cüceler Mağarası bir dağın eteğinden enfes bir manzaraya  ve bol oksijene sahip. Buraya gelenin gözü de ciğerleri de doyuyor. Cücelere mağarasına giderken köy yolundan giriyorsunuz ve yol kenarında hint inciri (frenk inciri) bulunuyor tadı çok güzel dikkatlice kopararak yiyebilirsiniz. Mağaranın olduğu yere geldiğiniz tepede öncelikle sizi enfes manzara karşılıyor. Burada oturup dinlenebileceğiniz manzaranın tadını çıkarabileceğiniz bir işletme bulunuyor. Otoparkı da mevcut. Mağara girişinde sadece nakit kabul ediliyor. Giriş ücreti 10 TL, 6-12 yaş 5 TL, 0-6 yaş ücretsiz. Mağaraya giriş, ağaçların arasından keyifle yürüyebileceğiniz bir platform ile sağlanıyor. Bu platformda seyir için ayrılmış noktasındaToros manzarasını da görsel zekanıza kaydetmeyi unutmayın sakın.

Cüceler Mağarasının giriş kapısına yedi cücelerin görsellerini koymuşlar. 😅

İçeriye girdiğinizde toplamda 6 adet oda bulunuyor, yüksekliği de 40 metreye ulaşıyor. İçerisi dışarıya göre 10-12 derece daha serin. Fakat benim en keyif aldığım şey bir odadan bir odaya geçişler adeta saklambaç oynamak için çok ideal bir ortam, ben çok eğlendim. İçerideki akustik de çook iyi. 

Cüceler Mağarasının ana salon kısmındaki sarkıt ve dikitler birleşerek dev sütunları oluşturmuş. Sarkıt, dikit, sütunlara ek olarak içeride travertenlerde görebileceğiniz güzelliklerden. 

Bu arada mağara da beni en ama en çok etkileyen şey sessizliğin ürkütücü ses. Sessizliğin sesi olur mu demeyin cidden oluyormuş ve bu çok ürkütücü. Merdivenlere oturduk, gözlerimizi kapattık ve 5 dakika içerdeki sessizliğe bıraktık kendimizi. Hem rahatlattı hem de içimi ürpertti çok değişik bir duyguydu. Ama bu mağarayı bana hissettirdikleri ve güzelliği ile asla unutmayacağım bende çok özel bir yeri oldu artık. 

Cüceler Mağarası Hikayesi

Gecenin karanlığında evini terk edip ormanlık alana kaçıp cüce çocuk, köyün sırtını yasladığı tepedeki mağaraya saklanmış. Cüce çocuğun ailesi çocuğu bulamamanın derin endişesi ve üzüntüsü içerisinde kahrolmuş ve her yerde çocuklarını aramışlar. Cüce çocuğun sığındığı mağaradan sadece kardeşi haberdar olduğu için ona gizlice yiyecek ve içecek götürüyormuş. Her gün kardeşine yemek götüren kardeşi bir gün bir çoban görüp takip etmiş. Çoban çocuğu mağaraya girerken görmüş ve bu mağarayı bilmediği için için çoban çok şaşırmış. Ardından gizlice içeriye girmiş ve yiyecekleri yerken görmüş cüceyi. Hikayenin bundan sonrası için bir bilgi bulunmuyor fakat bu olaydan sonra burası Cüceler Mağarası diye anılıyor. 

Osmanlı döneminde ise küçükbaş hayvanları için alınan Ağnam vergisi alınırmış. Çobanlar vergi ödememek için keçi ve koyunlarını tahsildarlar gidene kadar bu mağaraya saklarlarmış. 


🌳Lütfen doğayı temiz tutalım, orası hepimizin yuvası...

Yolculuğumuzda bizlere yoldaş olmak için blog sayfamızı ve instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Türkiye'nin her yerindeki yeme-içme, eğlence, kültür, tarih vb. mekanları ile ilgili deneyimlerimizi google local guide hesabından takip edebilirsiniz.


                                                     Yolda görüşürüz "


Yorumlar

Popular Posts

Hadi Yolculuklarda Bizimle Ol !