Reklam

Hasanboğuldu Şelalesi - Balıkesir

 Hasan Boğuldu Şelalesi 



Hasanboğuldu Şelalesinin popülerliği ve fotoğraflarından etkilenip gitmişken burayı da görelim demiştik. Görünce bende bir şaşkınlık bir burukluk oldu. Çünkü size şu gerçek bilgiyi vermek isterim Hasanboğuldu diye gördüğünüz resimlerin çoğu Sütüven Şelalesine ait. Neden mi ? Çünkü ayrı yumurta ikizleri gibiler, belli özellikleri ile birbirlerinden ayrılıyorlar. 😊 Şu şekilde giriş kapıları aynı tek bir ücret ödeyip ikisini görebiliyorsunuz. İlk karşınıza çıkan 17 metre yükseklikten dökülen Sütüven Şelalesi. Buraya merdivenler ile inebiliyorsunuz. Hasanboğuldu ise biraz daha ilerde. Şu şekilde anlatabilirim; ikiz kardeşlerden ilk doğan Hasanboğuldu, ana kaynak orası diyebilirim. 

Buraya aracınızı bırakıp yürüyerek devam ediyorsunuz. yürüyüş yolunda doğal el ürünü malzemeler satan teyzeler sizi tezgahlarına davet ediyor, çok tatlılar birşeyler tadabilir ve satın alabilirsiniz.  Yine hemen girişte birşeyler yemek isterseniz işletmeler mevcut. İlerlemek isterseniz de buralarda ağaç altlarında, suyun içinde masalar bulunuyor. Malzemelerinizi alıp gelirseniz sevdikleriniz ile keyifli piknik geçirebilirsiniz. 

Hasanboğuldu Şelalesinin direkt döküldüğü noktada suya inip girebileceğiniz bir nokta bulunmuyor. Biz Sütüven Şelalesinden sonra buraya geldiğimiz için burası bizim için çok da çekici gelmedi. Bu sebeple biz burada şelaleye girmek istemedik fakat giren çok fazla insan vardı. Eee madem direkt giriş yok insanlar nereden giriyor derseniz de; Hasanboğuldu Şelalesine yürürken suyun akışının azaldığı ve masaların olduğu noktalardan yukarıya belli noktalarda yürüyürek belli noktalarda yüzerek bu alana ulaşabilirsiniz. Ve şunu söyleyeyim su buz buz... 
Bu arada diğer ikiz kardeş Sütüven Şealesini merak edenler okumak için buraya tıklayın da sizi tanıştırayım.

Hasanboğuldu Şelalesinin Hikayesi

Hasanboğuldu bir aşk hikayesini ve onun hazinli sonunu anlatır. Obalı Emine ile Ovalı Hasan'ın aşk hikayesidir. Hasan'la Emine birbirini severler. Ancak ikisininde yaşayış tarzları birbirinden farklı olduğu için kavuşmaları zordur ama yine de Emine'yi ailesinden ister. Oba geleneğinde ise Emine'nin Hasan'la evlenmesi için bir şart vardır; Hasan'ın köyden obaya kadar hiç dinlenmeden sırtında bir çuval tuz ile gitmesini isterler. Hasan bunu kabul eder ve Emine de onunla birlikte gider. İlk zamanlarda zorlanmaz ama güneşin ve yorgunluğun tesiriyle terler ve tuz sırtını yakmaya başlar. Emine töreyi bozmamak için dinlemesine izin vermez ve yardım etmez. Hasan tüm gücüyle tuz çuvalını taşımaya devam eder ancak belirli bir süre sonra gücünü kaybeder, tuz çuvalıyla yığılır kalır. Bunun üzerinde Emine çuvalı alır ve devam eder. Hasan Emine'nin arkasından bağırır " Ben senin arkandan gelemedim sen benim arkamdan gel" diye. Hasan'ı o günden sonra gören olmamıştır. Emine Hasan'ın gömleğinin ir parçasını derenin kenarında bulur. Hasan'ın sesi sürekli Emine'nin kulağında çınlar. Sürekli Emine'yi çağırır. Emine'nin durumu her gün daha da kötüleşir. Bir gün dere kenarında Hasan'ın gömleği ile kendini bir ağaca asar.

Hasanboğuldu Şelalesi Nerede ?


Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Beyoba mahallesinde yer alıyor. Dilerseniz bu bölgelerde yer alan kamp alanlarında konaklayıp sabah yürüyüş yaparak Hasanboğuldu Şelalesine gidebilirsiniz. Yolda size zeytin ve incir ağaçları eşlik edecek. Ki şöyle bir durum da var o kadar kalabalık oluyor ki insanlar araçlarını belli bir noktada bırakıp zaten yürümek durumunda kalıyor. O yüzden yürüyüş yaparak buraya gitmeniz daha uygun olur. Bunun için şöyle bir önerim olacak "İnek Obası" yürüyüş yaparak gidebileceğiniz en yakını. Bizde burada konaklamıştık. Burası ile ilgili yorum ve görseller için lütfen tıklayın.

Diyelim ki kamp yapmak istemediniz veya günübirlik bir seyahat içindesiniz dert etmeyin çünkü Sütüven Şelalesi, Edremit merkeze sadece 20 km yakınlıkta. 

Hasanboğuldu Şelalesi'ne Nasıl Gidilir ?


Hasanboğuldu Şelalesi Hakkında Hap Bilgiler

  • Hasanboğuldu Şelale giriş ücreti 2021 yılı için kişi başı 9 TL, otomobil girişi 27 TL, minibüs girişi 81 TL'dir. Bu ücretler hem Hasanboğuldu hemde Sütüven Şelalesi için olduğunu hatırlarım. O yüzden çok yüksek bir tutar değil.
  • İçerisinde kafe,WC, otopark ve dere içerisinde piknik alanları mevcut.
  •  Hasanboğuldu Şelalesine doğru devam ettiğinizde o noktada yolda yerel ürünleri satan teyzeler bulunuyor. Hem çok tatlılar hem de doğal el emeği ürünler satıyorlar.
  • Hasanboğuldu Şelalesine gelirken yanınıza deniz ayakkabısı getirmenizi önerebilirim, şelaleye ulaşana kadar dere içeresinden yürüyerek gidiyorsunuz kayalar çok kaygan olabiliyor, aman dikkatli yürüyün.

Hasanboğuldu Şelalesinde Neler Yapabilirsin?

  • Buz gibi akan dere içerisinde piknik yapabilirsiniz.
  • Kanyon içerisinde normal şartlar treking yapabilirsiniz.
  • Şelalenin enfes turkuazına kavuşup buz gibi suyunda yüzerek serinleyebilirsiniz.
  • Doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz.

Neler Var ? Neler Yok ?














🌳Lütfen doğayı temiz tutalım, orası hepimizin yuvası...

Yolculuğumuzda bizlere yoldaş olmak için blog sayfamızı ve instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Türkiye'nin her yerindeki yeme-içme, eğlence, kültür, tarih vb. mekanları ile ilgili deneyimlerimizi google local guide hesabından takip edebilirsiniz.


                                                     Yolda görüşürüz "






Yorumlar

Popular Posts

Hadi Yolculuklarda Bizimle Ol !