Reklam

Manneken Pis (İşeyen Çocuk) Hikayesi

 Manneken Pis (İşeyen Çocuk) 

Brüksel'in simgesi ve Hollanda'nın markalaştırdığı patates cipsinin isim sahibi Manneken Pis nam-ı değer İşeyen Çocuk ile karşınızdayım. Belçikalılar İşeyen Çocuk'u çok seviyorlar. Nereye baksanız o. Magnetlerde, çikolatalarda, hediyelik eşyalarda... 

Tren istasyonundan eski şehir merkezine doğru yürüdüğünüzde tur gruplarının uğrak noktası ve  kalabalığın resim çekmek için durduğu bu yeri görmeden geçmeniz çok mümkün değil. Heykelin yanında bulunan sokak boylu boyunca hediyelik Belçika Çikolatası satan dükkanlar, meşhur waffle dükkanları, hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. 

Manneken Pis, 1619 yılında yapılmış, 61 cm boyunda ve bronz bir heykel, bir kaç kere çalındığı için etrafı demirden parmaklıklarla çevrili. Ve o tarihten günümüze işemeye devam eder 😅 Bu arada bu heykelin tam tamına 900 adet kıyafeti var. Farklı zamanlarda konseptlere uygun olarak giydiriliyor.

Peki nedir hikayesi? Birkaç rivayet var size bunlardan bahsedeceğim. Siz kendi hayal gücünüz ile hangisi olduğuna kendiniz karar verin.😉

Bu arada İşeyen Çocuk popüler olunca aile yakınları da ortaya çıktı, İşeyen Kız ( kız kardeşi ) ve İşeyen Köpek ( ikisinin köpekleri). Onlardan da bahsedeceğim.

 Manneken Pis ( İşeyen Çocuk ) Hikayesi

Gelen turistleri bilgilendirmek için hazırlanan bilgilendirme kitapçığına göre; ismi Barabantça'dan geliyor, önceki ismi de Fransızca "Petit Julien"miş. 

Rivayetlerin ilki ile başlayalım; düşman askerleri şehirden çekilir gibi yaparken aslında kentin altına barut yerleştirmişler. Bizim minik Julien fünyenin alev aldığını görür ve hemen üzerine işeyerek ülkeyi kurtarır. Kahraman olur bizim Julien !

Diğer rivayet; Leuven Dükü  3.Godfrey'in küçük yaştayken meşe ağacının altında bir koyulurmuş ve şövalyelerin onun onuru için dövüşmesi istenirmiş. Arada sırada sepetten şövalyelerin kafasına işediği söylenir.

Başka bir rivayete göre; tabakhanelerin çok yoğun olduğu bu dönemde, hayvan derilerinin daha esnek bir hal alabilmesi için çocukların üzerinde işemesi gerekiyordu. Çocuklara minnettarlık göstergesi olarak bu heykelin yaptırıldığı söyleniyor.

Seç beğen al bir başka rivayet ise; bir festival esnasında bir çocuk kayboluyor. Aile ve oradaki herkes panikle çocuğu aramaya başlamışlar. Çocuğun babası, bugün heykelin bulunduğu yerde çocuğu işerken buluyor. Oğlunu bulduğu için çok mutlu olan zengin tüccar, bulunduğu noktaya çocuğunun heykelini yaptırmak istiyor.

Ve son rivayet ise; bir cadının bir çocuğa öfkelendiği için onu sonsuza kadar işeyen bir taşa çevirdiği.

Kendisi küçük ünü büyük olan Manneken Pis hikayeleri bunlar, sizce hangisi olabilir?

Jeanneke Pis ( İşeyen Kız )

1987 yılında bizim minik Julien'in kız kardeşi temsili olarak " Jeanneke Pis" heyekeli yapıldı. İşeyen Kız heykeli Ruedes Bouchers çıkmaz sokağında Delirium'un hemen karşısında demir parmaklıklarla korunmakta.
İşeyen kız heykeli eşitlik ilkesine vurgu ve sosyal sorumlukluk projesi olarak yapıldı. Jeanneke Pis, en ama en güzel yanı ise hemen yanında bir bağış kutusu bulunuyor, buraya atılan paraların şans getirildiği vurgusu yapılıyor. Ama işin aslı hemen yanındaki bilgilendirme metninde yazmakta; buraya yapılan bağışlar kanser araştırmalarında kullanılmaktadır.  

Manneken Pis ne kadar popüler olsa da, benim gönlüm Jeanneke Pis'den yana. Bu heykel gerektiği önemi görmese de çok daha büyük öneme sahip. Kesinlikle ziyaret edin ve bağışlarınızı yapın derim. Ardından da Delirium geçebilirsiniz.

Zinneke Pis ( İşeyen Köpek )

1998 yılında Brüksel'de başka bir sanatçının, " bu kardeşlerin bir de köpeği olsa çok güzel olur demiş" ve Zinneke Pis heykeli ortaya çıkmış. Zinneke Pis, Rue de Chartruex kaldırımında yer alıyor. Pis ailesinin diğer üyelerinden farklı olarak Zinneke Pis çişini, devir daim yapan bir su şeklinde değil, bronz bir halde yer alıyor. 


Brüksel'e gidenlerin İşeyengilleri görmesini öneririm. 😉

Yorumlar

Popular Posts

Hadi Yolculuklarda Bizimle Ol !