Reklam

Mıhlı Şelalesi - Balıkesir'in En Güzel Şelalesi

Mıhlı Şelalesi - Başdeğirmen Köprüsü



Rotanız Balıkesir ve Kazdağları'na çevrili ise bir çok şelale göreceksiniz. Ama bunlar arasından birini önceliklendirmeniz gerekiyorsa açık ara Mıhlı Şelalesi birinci sırada yer almalı.

Mıhlı Şelalesi için internette yeterli bilgi yok, insanlar burayı çok bilmiyor veya tercih etmiyor. Ama burası hem doğası, hem tarihi dokusu ile kendine has karakteri olan bir yer. 

Balıkesir'de Sütüven Şelalesine aşık olmuştum ama ta ki burayı keşfedene kadar💙💚

Aşağıda detayı belirteceğim ama önden vereyim bilgiyi. Buraya iki noktadan giriş var; biri ücretli ( üst giriş) bir diğeri ise Taş Köprü'den aşağı noktadan ücretsiz giriş yapabileceğeniz bir seçenek var.

Eğer bizim gibi üst taraftan giriş yaptıysanız; akan Şelalenin tadını çıkarabildiğiniz kadar çıkarıp yolun geri kalanındaki güzellikler için kırmızı okları takip ederek başlayın bakalım bu keşfe. Zaman zaman kayaların üzerinden, zaman zaman küçük göletlerin buz gibi sularından yüzerek, bazen su kanallarından, bazen de toprak yollardan devam ediyorsunuz. Yol o kadar güzel ki hiç bitmesin istedim. o göletlerde kalıp zamanı dondurmak istedim. Çünkü burada o göletlerde kendimi Yüzüklerin Efendisinde elflerin yaşadığı yerlerde gibi hissettim. ( Siz anladınız buradan ne kadar güzel olduğunu ) 😍

Yolun sonunda sizi Roma döneminde inşa edildiği düşünülen Tarihi Mıhlı Köprüsü ve değirmen karşılıyor. Tarihi Mıhlı Köprüsü 17 m uzunluğunda ve tek gözlü bir mimariye sahip. Eskiden Truva'ya gidiş için tek ulaşım seçeneği olan köprü şimdilerde ise zeytincilik ile uğraşanlar ve gezginler tarafından kullanılıyor. 2016-2017 yılları arasında restore edilen köprünün altındaki buz gibi enfes turkuaz gölette yüzmek tarih ve doğayı nirvanada yaşamak diyebilirim. ( Burası Taş Köprü noktasından yani aşağı noktadan giriş yapılan yer.) Biz bu bilgiyi geç öğrendik malesef. Neden mi malesef çünkü asıl güzellik aşağıdayken biz aracımızı yukarıda park ettiğimiz için geldiğimiz güzergahı tekrar dönmek yürüyüp araçla aşağı indik. Oysaki aşağıdan giriş yapsaydık araç güzergahı daha düzgün, giriş ücretsiz ve güzelliğin tadını daha fazla çıkarabilirdik.

Buradaki işletme minik bir işletme burada da masalar var hem aşırı ucuz bir yer. Bu noktada kamp yapabiliyorsunuz bu sebeple buraya gelirken malzemelerinizi alıp gelmenizi önerebilirim.

  

Mıhlı Şelalesi Nerede ?

Balıkesir'in Altunoluk-Küçükkuyu istikametinde yer alıyor. Altunoluk istikametinden 5 km sonra Başdeğirmen mesire alanı yönünü takip ederek ulaşabilirsiniz. Belirli bir noktadan sonra tabela göremiyorsunuz ev zeytin ağaçlarının arasından toprak bir yoldan gidiyorsunuz. Tam dönüş yapılacak noktada incir vb. şeyler satan genç biri bizi şaşkın şaşkın bakınırken görünce hemen yolu tarif etti. Belli ki tezgahını açtığı bu noktada aynı zamanda insanlara yol gösterici de oluyor, seviyorum yurdum insanını. Bu bahsettiğim ücretli giriş olan yermiş, burası Mıhlı Şelalesinin üst kısmından başlıyor.

İkinci giriş ise Taş Köprü güzergahını takip ederek giriş yapmak, buradan giriş ücretsiz. Burası Mıhlı Şelalesinin aşağısı kısmı ve bence asıl güzellikler burada.


Mıhlı Şelalesi'ne Nasıl Gidilir ?


Mıhlı Şelalesi Hakkında Hap Bilgiler

  • Mıhlı Şelale giriş ücreti 2021 yılı için kişi başı 10 TL, otomobil girişi 10 TL, eğer içeride masa kiralarsanız 60 TL'dir. Bu ücretler üst kısımdan girdiğinizde bu şekilde. Oradaki işletme resmen soygun yapıyor. Kişisel gözlemim şu yönde üstten giriş yaptığınız bu noktada insanlar Mıhlı Şelalesini o alandan ibaret düşünüp devam etmiyor. Bu sebeple üst noktadaki bu mekan kalabalık, gürültülü ve çirkin bir görüntü sunuyor size.
  • İçerisinde bir işletme,WC, otopark ve dere içerisinde piknik alanları mevcut.
  • İşletme sınırları içerisinde mangal yakabiliyorsunuz.
  • Mıhlı Şelalesine gelirken yanınıza deniz ayakkabısı getirmenizi önerebilirim, şelaleye ulaşana kadar dere içeresinden yürüyerek gidiyorsunuz kayalar çok kaygan olabiliyor, aman dikkatli yürüyün.

Mıhlı Şelalesinde Neler Yapabilirsin?

  • Buz gibi akan dere içerisinde piknik yapabilirsiniz.
  • Efsane bir treking noktası diyebilirim.
  • Şelalenin enfes turkuazına kavuşup buz gibi suyunda yüzerek serinleyebilirsiniz.
  • Doğa fotoğrafçılığı yapabilirsiniz.
  • Aşağı alandan giriş yaparsanız çadır kampı yapabilirsiniz.

Neler Var ? Neler Yok ?














🌳Lütfen doğayı temiz tutalım, orası hepimizin yuvası...

Yolculuğumuzda bizlere yoldaş olmak için blog sayfamızı ve instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Türkiye'nin her yerindeki yeme-içme, eğlence, kültür, tarih vb. mekanları ile ilgili deneyimlerimizi google local guide hesabından takip edebilirsiniz.


                                                     Yolda görüşürüz "






Yorumlar

Popular Posts

Hadi Yolculuklarda Bizimle Ol !