Reklam

Gürcistan Tiflis'te Gezilecek Yerler

 Kalbimi Bıraktığım Şehir : Tiflis

Gürcistan için uçak biletinin daha ucuz olması sebebiyle Batum'a aldık. Oradan trenle Tiflis'e geçtik. Fakat şunu söyleyebilirim ki Gürcistan gezimizde Tiflis'e gitmek aldığımız en doğru karardı. Çünkü ben Tiflis'e aşık oldum. Bir daha gitmeyi o kadar çok istiyorum ki. 😍



Yaşayan bir şehir, herşey iç içe.  Bir şehir düşünün herşeyiyle iç içe ve bütün.  Girip kaybolduğunuz her sokakta bir güzellikle tanışma olasılığınız % 95. 
Şöyle düşünün şehrin içinde kanyon var ve bitiminde size merhaba diyen enfes bir şelale var, biraz yürüyorsun tepesinde kalesi var, diğer bir yöne gidiyorsun kiliseler, sinagog ve cami, diğer bir yanda sağlı sollu cafeler, barlar, sokakları heykeller ile bezeli, en tepeye çıkıyorsun Avrupa'nın en büyük Ortodoks kilisesi. Az öteye ilerliyorsun enfes lezzetlerin kokusu çağırıyor, az daha ilerliyorsun sülfür banyoları... ve daha fazlası...
Her yer yürüme mesafesinde ve çok güvenli gecenin bir yarısı bilmediğimiz ıssız sokaklarda korkmadan yürüyebilmek hemde yabancı olduğumuz bir şehirde çok özgür hissettirdi.


Tiflis'e Nasıl Gidilir ?

Tiflis uçak biletleri Batum'a göre daha pahalı. Dilerseniz direkt Tiflis uçak bileti alabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine gitmek için 36 numara otobüse binebilirsiniz. Bunun için kart satın alıyorsunuz ve çok ucuz bir seçenek. Veya taksiyle anlaşıp da gidebilirsiniz, taksiler de kazıklanmazsanız uygun bir seçenek. (tabi otobüs kadar değil)

Veya diğer bir yöntem ise tek taşla iki kuş vurabileceğiniz daha ekonomik bir seçenek. Batum'a uçak bileti alıp oradan da tren ile Tiflis'e geçebilirsiniz. Batum-Tiflis arası 5 saat sürüyor ve çok güzel yol manzaraları var keyifli geçiyor seyahat. Tren biletleri de gayet uygun kişi başı 25 Lari. Tren biletini online alabilirsiniz veya uygun seferlerden önce tren garına giderseniz oradan da alabilirsiniz. Tren bileti almak için tıklayabilirsiniz.

Tiflis için çipli kimlik kartı ve aşı pasaportu yeterlidir. Tüm mekanlara girişlerde aşı pasaportunu görmek istiyorlar.

Tiflis'te Gezilecek Yerler

Sameba Katedrali 

Sameba Katedrali Tiflis'te dağın tepesine inşa edilmiş şehri seyre duran enfes sadeliğin güzelliği diye nitelendirilebilecek katedral. Diğer ismi Tiflis Kutsal Teslis Katedralidir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bulunan Gürcü Ortodoks Kilisesi'nin ana katedralidir. 1995-2004 yılları arasında inşa edilen, dünyanın üçüncü en yüksek Doğu Ortodoks katedrali ve toplam alana göre dünyanın en büyük dini yapılarından biridir. Yürüyerek tepeye çekebilirsiniz ki yol üstünde de görecek güzel noktalar bulunuyor.


İçeriye girerken etek veriyorlar ve başınızı örtmenizi istiyorlar. Hatta benim saçımı örtecek biseyim yoktu biri gelip beni uyardı montun köpüşonumu örttürdü. Ortodoks kiliselerinde çok denk gelmediğim ve beni şaşırtan bir durumdu. Açıkçası içerideki aura ve tutum katolik izlenimi veriyor. Kesinlikle görmeniz gereken bir yer, etkisi altına alıyor sizi.




Metekhi St. Virgin Kilisesi


Kura Nehrinin kıyısında tepede şehre duran tarihi 455 yılına duyulan tarihi kilise. Bir çok yıkılmaya, tahrip edilmeye çalışılsa da küllerinden hep yeniden doğmuş. 



Ermeni Kilisesi



Sioni Kilisesi

Tiflis Sioni Katedrali, Tiflis şehir merkezindeki tarihi Sionis Kucha (Sioni Caddesi) caddesinde konumlanmıştır. Kilisenin doğu cephesi, Kura Nehri'nin sağına bakmaktadır. Katedralin orijinali 6 ve 7. yüzyıllarda inşa edilmiştir.


Mevcut kilise, 17 ve 19. yüzyıllarda yapılan bazı değişikliklerle birlikte 13. yüzyıla dayanmaktadır. İnanılmaz bir enerjisi vardı. Bu arada törenlere katılabiliyorsunuz değişik bir deneyim oluyor.




Eğik Saat Kulesi

Binaya yaslanan kalasla, sanki yıkılmak üzere olan eski bir binaya destek çıkılmış izlenimi verilmiş olsa da Eski Tiflis'te bulunan yeni modern yapılardan biri bu saat kulesi. Saat kulesinin en altında bulunan minik pencerelerde kadınla erkeğin tanışması, evlenmesi, çocuk yapması ve cenazeleri şeklindeki yaşam döngüsü resmedilmiş. Rezo Gabriadze Kukla Tiyatrosu’nun yanında bulunan eğik saat kulesinde her saat başında en üstteki pencere açılıyor ve bir melek çan çalıyor. ( saat kulesi Rezo Gabriadze tarafından yapılmış.)





Barış Köprüsü

Kura Nehrinin üzerinde bulunan 150 metrelik yaya kullanımı için tasarlanmış bir köprüdür. Üzerinde 30.000 led ışık bulunuyor. Gündüz ayrı akşam ayrı bir güzelliği var.






Rike Park 


                  


Berlin Duvarından Parça

  

Narika Kalesi ve Kartelis Deda Heykeli








Sülfür Hamamları - Leghvetaki Şelale ve Kanyonu 

Önce Sülfür Hamamlarıını ziyaret edip devamında kanyonda yürüyerek, şelaleye ulaşabilirsiniz. Tek bir taş ile üç nokta geziyorsunuz. Orada bulunan merdivenlerden yukarıya doğru çıkınca da camiye ulaşıyorsunuz.

  







Jumah Cami

1950'li yıllarda Tiflis'te iki cami varmış; bunların biri Şiilerin ibadet ettiği biri de Sünnilerin ibadet ettiğiymiş. Köpsü yapma bahanesi ile Şiilerin Cami yıkılınca Şiiler ve Sünniler bu camide birlikte ibadet etmeye başlamışlar. Her şerde bir hayır vardır diyelim.

           







Lamp Lighter

Eskiden hava kararınca sokaktaki gaz lambalarını yakan ve sabahları söndüren kişilerin yani "Lambacıların" anısına eski Tiflis'te yer alan temsili heykel.

Avrupa Birliğinde "Lambacıların" hala görevde olduğu iki yer var çok ilginç değil mi? Biri Hırvatistan (Zagrab) ve Polonya (Wrocklaw).










🌳Lütfen doğayı temiz tutalım, orası hepimizin yuvası...

Yolculuğumuzda bizlere yoldaş olmak için blog sayfamızı ve instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.

Türkiye'nin her yerindeki yeme-içme, eğlence, kültür, tarih vb. mekanları ile ilgili deneyimlerimizi google local guide hesabından takip edebilirsiniz.


                                                     Yolda görüşürüz "

Yorumlar

Popular Posts

Hadi Yolculuklarda Bizimle Ol !